Concerten

Reserveer hier uw kaarten!

Wilt u op zondagmiddag 5 november komen luisteren naar ‘Hark! Hark! Hark! Drie eeuwen Europese volksmuziek’ in de bijzonder sfeervolle Oude Kerk in Dongen? Dat kan!

Kaarten zijn vanaf nu verkrijgbaar. In de voorverkoop kosten de kaarten € 11,50 per stuk; op de dag van het concert kosten de kaarten € 14,00 bij de de ingang van de kerk.

Bestel uw kaarten nu via onze ticketshop!

Zondag 5 november:

‘Hark! Hark! Hark!, drie eeuwen Europese Volksmuziek’ 

Op zondagmiddag 5 november 2023 verzorgt de Koorgroep Oosterhout onder leiding van Jan Schuurmans een concert waarin de Europese volksmuziek centraal staat. Onder de titel ‘Hark! Hark! Hark!’ nemen we u mee op een muzikale reis door drie eeuwen Europese volksmuziek, in bewerkingen van onder meer Brahms, Vaughn Williams, Bartok en Elgar. Het koor wordt op piano begeleid door Steven van Gool.

Het concert vindt plaats in de Oude Kerk in Dongen en begint om 15.30 uur. Kaarten kosten € 11,50 in de voorverkoop; u kunt uw kaarten hier reserveren

 

Programma

 

‘Altes Volkslied’ | Johannes Brahms (1833-1897)

In de coupletten van dit ‘Oude volkslied’ schijnt de maan door een raam op een heel trouw liefdespaar. In het refrein worden blauwe bloemen, rozen in het dal, meisjes op het bal en mooie Rosa bezongen.

 

‘Im Herbst’ | Johannes Brahms (1833-1897)

Qua tekst een ietwat melancholisch lied. Als de bladeren vallen, de vogels naar het zuiden trekken en de nacht vroeg valt, heeft menig mens de neiging tot sombere gedachten.

 

‘Die wilde Rose’ | Uit: Sechs Klänge aus Mähren | Antonín Dvořák (1841-1904)

Een meisje gaat maaien, maar haar sikkel snijdt niet vanwege de morgendauw. Dan gaat ze maar bloemen plukken. Die pluk je het best in de lente, dan blijven ze langer vers.

 

‘Vier Slowakische Volkslieder’ | Béla Bartók (1881-1945):

 

‘Zadala Mamka’

Een moeder zond haar dochter in ‘Bruiloftslied uit Poniki’ naar een ver land om haar echtgenoot te volgen. De jonge vrouw besluit zich in een merel te veranderen en naar haar huis te vliegen. Ze wordt door de moeder verjaagt. Aan het eind verzucht de dochter: “Het is zwaar te lijden zulk bitter kwijnen ver van mijn moederland.”

 

‘Na Holi’

In het ‘Hooierslied uit Hiadel’ wordt gerust na een dag werk op de alm. De schuur is met hooi gevuld. Als de nacht valt gaan de naar huis om te gaan slapen.

 

‘Rada pila’

Een man beklaagt zich in het ‘Danslied uit Medzibrod’ dat zijn vrouw van eten, drinken en dansen houdt, maar werken met naald en draad doet ze niet. Als zij danst met anderen, mag hij toekijken, terwijl hij de doedelzakspeler geld gegeven heeft.

 

‘Gajdujte, gajdence’

Op de klanken van de doedelzak dansen paren in het rond in het “Danslied uit Poniki”. Het lied eindigt met de rijmende zin: “De geit kan niet meer bokken, maar de doedelzak zal tot de dans ons lokken.” (Een doedelzak wordt nl. gemaakt van een geitenhuid.)

 

Instrumentaal intermezzo:

 

‘Op een overwoekerd pad’ | Leoš Janáček (1854-1928)

Deel 1. ‘Onze avonden’ en deel 3. ‘Kom met ons mee’.

 

‘Komt vrienden in het ronden’ | Jetse Bremer (1959)

Een man vertelt trots dat hij met zijn slijpersteen op z’n gemak de kost verdient voor vrouw en kind. De smid, de schoenmaker en de kleermaker moeten er, volgens hem, meer moeite voor doen. Zijn vrouw is er ook blij mee en roept: “Victoria”.

 

Uit: ‘Chansons Françaises’ | Francis Poulenc (1899-1963):

 

‘Margoton va t’a l’iau’

Margootje ging water halen uit de bron. Ze viel erin en riep om hulp. Drie knappe, jonge mannen redden haar. Zij hoopten hiermee haar hart te winnen. Maar Margootje viel echter niet op kwajongens.

 

‘La belle se sied au pied de la tour’

Een mooi meisje zit huilend aan de voet van een toren. Haar vader vraagt: “Wil je een man of een heer?” “Nee, ik wil mijn vriend, die verkommert in de toren.” “Die wordt morgen gehangen.” “Dan wil ik met hem begraven worden als twee trouwe gelieven.”

 

‘C’est la petit’ fill’ du prince’

De jonge dochter van de prins wilde dolgraag trouwen. Aan de oever van de Loire ziet ze een boot met veertig knappe mannen. De jongste man begint een lied voor haar te zingen. Het meisje verliest haar hart aan hem. Toch moet ze erom huilen.

 

Instrumentaal intermezzo:

 

‘Prelude 1 en 2’ | Claude Debussy (1862-1918)

 

Uit: ‘The Sprig of Thyme’ | John Rutter (1945):

 

‘The bold grenadier’

Op een ochtend in mei betrapte ik een mooie meid en een stoutmoedige soldaat, die lagen te vrijen bij een rivier. Het meisje vroeg: “O soldaat, wil je met me trouwen?” De soldaat antwoordde: “Nee, twee vrouwen en het leger is te veel voor mij.”

 

‘Willow song’

Een arme ziel zat met zijn hand op zijn borst en zijn hoofd op zijn knieën te treuren bij een plataan vanwege het verlies van zijn ware liefde. Het herhaalde ‘O wilg, wilg, wilg, wilg’ verwijst naar de wilg als symbool van een ongelukkige liefde.

 

‘The keel row’

Dit lied gaat over het leven van de ‘keelman’, die in de wijk Sandgate van Newcastle wonen. Zij vervoerden met hun platte boten (keels) steenkool over de rivier Tyne. Heel vroeger gebeurde dat roeiend, vandaar ‘keel row’.

 

Uit ‘Bavarian Highlands’ |Edward Elgar (1857-1934):

 

‘Lullaby’

Slaap, mijn zoon, en sluimer zacht. Je moeder waakt over je. Niets kan je deren of doen schrikken. O, slaap, mijn zoon.

 

‘The dance’

Kom en haast je, we gaan dansen! Drink het bruine bier, mijn schat, en zwier, zwaai en draai nog een keer. Dansen maakt het hart, de wereld en het leven lichter. Dans, dans, rusten willen we niet!

 

 

Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.

 

Onze volgende optredens:

Zaterdag 4 mei 2024: Nationale dodenherdenking Oosterhout

zondag 2 juni 2024: ‘VolKoren’ Middelburg

 

#

 

Koorgroep Oosterhout heeft nog plaats voor enthousiaste zangers. Interesse? Komt dan eens luisteren en/of meezingen op donderdagavond van 20.00 uur tot 22.15 uur in de Vrije school De Strijene, Ganzendonk 4 Oosterhout.

 

 

Geweest: ‘Drop, drop, slow tears’ op zondag 26 maart 2023 

Op zondag 26 maart 2023 verzorgde de Koorgroep Oosterhout samen met S’OTTOvoces’ onder de titel ‘Drop, drop slow tears’ een concert met de mooiste passiemuziek. Aan  het concert werd verder meegewerkt door Barbara Helmich (cello) en Ton Kos (kistorgel). Het concert vond plaats op 26 maart in de Lambertuskerk in Raamsdonk.

Het concert stond in het teken van de passietijd. Het centrale werk van het programma werd gevormd door het prachtige ‘Stabat Mater’ van František Tůma dat door beide koren gezamenlijk werd uitgevoerd. Het continuo bij dit werk werd verzorgd door Barbara Helmich (cello) en Ton Kos (kistorgel). Daarnaast brachten Koorgroep Oosterhout en vocaal ensemble s’OTTOvoces zowel samen als afzonderlijk verschillende werken ten gehore. Het concert stond onder de muzikale leiding van Jan Schuurmans, dirigent van Koorgroep Oosterhout.

Geweest: ‘Force des fleurs’ op  zondag 13 november 2022

Op zondag 13 november 2022 bracht de KGO onder de titel ‘Force des Fleurs’ (de kracht van bloemen) een concert met ondermeer muziek van Whitacre (‘Hebrew Lovesongs’), Lauridsen (‘Les Chansons des Roses’), Alain (‘Messe de Requiem’) en Palestrina (‘Quam Pulchra Es’). Aan het concert werd meegewerkt door Tessa van Buuren (viool) en Ton Kos (piano).  Het concert vond plaats op 13 november in de Geertruidskerk aan de Grote Markt in Geertruidenberg.

Hieronder een bescheiden indruk van dit mooie concert. Foto’s: jvv communicatie en media (@jvvfotografie)

 

Geweest: ’40 jaar Koorgroep Oosterhout, 40 jaar hoogtepunten’

In 2020 bestond de Koorgroep Oosterhout 40 jaar. Dat hebben we op 13 maart 2022 gevierd met een jubileumconcert gevierd in de Vredeskerk in Oosterhout.  Onder leiding van onze dirigent Jan Schuurmans werd het publiek getrakteerd op de mooiste muzikale herinneringen aan onze dirigenten uit heden en verleden. Het concert werd (in de beste KGO-traditie) uiteraard afgesloten met een gezellig borrel. Het was geweldig om ons 40-jarig jubileum te vieren met zoveel oud-leden; hieronder een korte impressie:

koorgroep oosterhout 40